top of page

In progress

Hier kunt u volgen waar ik zoal mee bezig ben. 

IMG20210219084951_edited.jpg

Waar ik mee bezig ben?

Naast het geven van (online) cursussen, ben ik vooral bezig met mijn passie portretschilderen, zoals portretten in opdracht.

En ik werk momenteel aan een groot project ‘De Veroordeling Voorbij’ in samenwerking met het ‘Scharlaken Koord’. Een bijzonder, mooi en intensief project met een bijzonder doel.

In mijn blog lees je hier alles over.

Volg mij ook op Instagram en facebook en mijn YouTube-kanaal ‘Atelier De Oude Smederij’.

'Ik schilder de binnenkant'

18 februari 2021

Artikel in het RD en op www.steundel.nl/verhalen 

Geschreven door Ab Jansen, journalist van het Reformatorisch Dagblad.

Kunstschilderes Caroline van de Vate toont met haar penseel de mens achter ex-prostituees

Soms vang je een verhaal in één enkele zin. „Ik schilder de binnenkant” is er zo een. Die komt van Caroline van de Vate, kunstschilder uit het Gelderse Vaassen. Ze kwam ermee toen ze me hoorde stamelen over het hoe en wat van drie imposante vrouwenportretten die ze bezig is te schilderen. Of ze kon uitleggen hoe ze schildert en waar ze dan oplet, was mijn vraag. En toen klonk dat ene zinnetje. En ging ik prompt anders naar die gezichten kijken.

U vraagt: Wat doet een kunstschilder op een pagina over de RD-actie? Dat is dan weer niet in één zin uit te leggen. Caroline schildert vrouwen die als prostituee werkten, en die met hulp van Scharlaken Koord een ander leven zoeken. U weet: Scharlaken Koord is één van de drie organisaties die meedoen met de lopende lezersactie. Daarom bezocht ik in Vaassen “De Oude Smederij”, Carolines atelier dat is gevestigd in een gerenoveerde smederij. De kunstenares werkt er aan een project dat ze de naam “De Veroordeling Voorbij” gaf. Dat drukt Carolines bedoeling goed uit. „Veel mensen hebben een bepaald beeld van prostituees, maar klopt dat beeld wel? Ik hoop de vrouwen zó te schilderen dat je weer een mens in de ogen kijkt, en dat je ...

IMG20210220110928_edited.jpg
IMG20200725164402.jpg

Wat zie jij?

Donderdag 3 december 2020

Een bericht op de website van THDV-Nieuws

van het Scharlaken Koord:

 

 

Caroline van de Vate is kunst- en portretschilder. Ze woont en werkt op een prachtige locatie in Vaassen in haar atelier ‘de Oude Smederij’, ook daadwérkelijk een oude smederij. Caroline: ‘Mensen en hun emotie inspireren mij. Ik ben altijd benieuwd naar de mens zelf, wie is deze persoon? Als ik schilder, neem ik dat verhaal mee. Het geeft mijn schilderijen vaak een diepere laag, kijkers worden erdoor geraakt.’

 

Caroline is samen met ons project 'Scharlaken Koord' gestart met het schilderproject ‘De veroordeling voorbij’. Ze schildert portretten van vrouwen die in ons uitstapprogramma zitten of hebben gezeten.

Caroline: ‘Als eerste praat ik met de vrouwen, hoor ik hun levensverhaal. Dan begint het schilderen van het portret; de worsteling en de kunst om datgene te laten zien wat mij heeft geraakt in deze vrouw. Straks bij het exposeren, zie je dus eerst de vrouw en lees je daarnaast haar verhaal. Het worden intense schilderijen waarmee ik mensen wil inspireren om echt te kijken, te zien voorbij het beeld dat zij misschien hebben en het oordeel daarin. We zijn als mens geneigd om iemand direct in een hokje te plaatsen. Maar kijk eens anders. Kijk… Wie is deze vrouw werkelijk? Wat zie je in haar ogen?’

 

Het schilderen van ‘De veroordeling voorbij’ is voor Caroline ....

Weekje in het atelierkerkje

Een week schilderen in Friesland.

 

In juli huurde ik dit atelierkerkje voor één week. Een fijne plek van rust en ruimte om te focussen. Hier ben ik begonnen aan het project ‘De veroordeling voorbij’. Via ‘Het Scharlaken koord’ heb ik drie dames, alle drie ex-prostituees, leren kennen. Ik heb hun levensverhaal mogen horen. Door Matthia van 'Studio Knipoog' zijn er tijdens het gesprek mooie, soms ontroerende foto’s van hen gemaakt. En die foto’s zijn de basis voor het schilderen van de portretten. Elk portret komt op een mooi professioneel opgespannen linnen doek van 80 bij 100 cm.

 

Hier heb ik de basis gelegd

van de eerste drie portretten

voor het project

'De Veroordeling Voorbij'

 

Hoe fijn was het om

even helemaal alleen te zijn

in dit bijzondere Atelierkerkje!

Zo kon ik mij helemaal focussen

op de portretten.

 

 

De ondergrond was het eerste wat ik schilderde. En ook al is het maar een ondergrond, toch doet de kleur iets met ...

IMG20200720155443.jpg
IMG20210212100112.jpg

"De veroordeling voorbij"

Hoe het begon

Een medewerkster van het Scharlaken Koord was op bezoek in mijn atelier. Ze was onder de indruk van mijn schilderijen en werd geraakt door de emotie, de blik in de ogen van mijn portretten. Opeens vroeg zij: Heb je wel eens een prostituee geschilderd? Ik keek haar aan en dacht even na. Nee.. maar eigenlijk vind ik dat wel een bijzondere uitdaging. Want altijd weer word ik geraakt door de verhalen over prostituees die ik hoor en lees op de website van het Scharlaken Koord.

Voorjaar 2020

Inmiddels zijn we heel wat maanden verder en zijn de plannen meer omlijnd. De eerste afspraak staat inmiddels. Binnenkort luister ik naar de levensverhalen van de (ex-)prostituees. En tijdens dat interview worden er professionele foto's van hen gemaakt, portretten van mensen gewoon zoals ze zijn.

Daarna de uitdaging voor mij! Het schilderen van de portretten, grote portretten op doeken van 80 bij 100 cm, portretten met een verhaal!

Waarom ik dit doe?.....

bottom of page