top of page
Zoeken
  • Caroline van de Vate

„IK SCHILDER DE BINNENKANT"

„IK SCHILDER DE BINNENKANT"

Artikel in het RD en op www.steundel.nl/verhalen 18 februari 2021

Geschreven door Ab Jansen, journalist van het Reformatorisch Dagblad.


Kunstschilderes Caroline van de Vate toont met haar penseel de mens achter ex-prostituees

Soms vang je een verhaal in één enkele zin. „Ik schilder de binnenkant” is er zo een. Die komt van Caroline van de Vate, kunstschilder uit het Gelderse Vaassen. Ze kwam ermee toen ze me hoorde stamelen over het hoe en wat van drie imposante vrouwenportretten die ze bezig is te schilderen. Of ze kon uitleggen hoe ze schildert en waar ze dan oplet, was mijn vraag. En toen klonk dat ene zinnetje. En ging ik prompt anders naar die gezichten kijken.

U vraagt: Wat doet een kunstschilder op een pagina over de RD-actie? Dat is dan weer niet in één zin uit te leggen. Caroline schildert vrouwen die als prostituee werkten, en die met hulp van Scharlaken Koord een ander leven zoeken. U weet: Scharlaken Koord is één van de drie organisaties die meedoen met de lopende lezersactie. Daarom bezocht ik in Vaassen “De Oude Smederij”, Carolines atelier dat is gevestigd in een gerenoveerde smederij. De kunstenares werkt er aan een project dat ze de naam “De Veroordeling Voorbij” gaf. Dat drukt Carolines bedoeling goed uit. „Veel mensen hebben een bepaald beeld van prostituees, maar klopt dat beeld wel? Ik hoop de vrouwen zó te schilderen dat je weer een mens in de ogen kijkt, en dat je jouw hart voor haar openstelt, in plaats van een hard oordeel velt.”

Voorafgaand aan het schilderen zijn er persoonlijke gesprekken met de vrouwen, zodat Caroline hun vaak aangrijpende levensverhalen kent. Tijdens die ontmoetingen is Carolines dochter Matthia aanwezig om foto’s te maken. Matthia is zelf professioneel fotografe en eigenares van Studio Knipoog. Aan de hand van die foto’s én met de verhalen in gedachten, begint Caroline met schilderen. Een intensief en kwetsbaar gebeuren, blijkt uit haar woorden. Waarbij het ambacht van de vakvrouw zich paart aan gevoel en inleving. Wat er zeker ook bijhoort? Voortdurend gebed tot God. Caroline is ervan overtuigd dat schilderen een geestelijke activiteit is. Alleen als Hij erbij is kan zich voltrekken waarop ze hoopt: met haar penseel recht doen aan de vrouw die op het doek gestalte krijgt.


75 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page