top of page
Zoeken
  • Caroline van de Vate

Wie zie jij?

Donderdag 3 december 2020

Een bericht op de website van THDV-Nieuws van het Scharlaken Koord:Caroline van de Vate is kunst- en portretschilder. Ze woont en werkt op een prachtige locatie in Vaassen in haar atelier ‘de Oude Smederij’, ook daadwérkelijk een oude smederij. Caroline: ‘Mensen en hun emotie inspireren mij. Ik ben altijd benieuwd naar de mens zelf, wie is deze persoon? Als ik schilder, neem ik dat verhaal mee. Het geeft mijn schilderijen vaak een diepere laag, kijkers worden erdoor geraakt.’


Caroline is samen met ons project 'Scharlaken Koord' gestart met het schilderproject ‘De veroordeling voorbij’. Ze schildert portretten van vrouwen die in ons uitstapprogramma zitten of hebben gezeten.

Caroline: ‘Als eerste praat ik met de vrouwen, hoor ik hun levensverhaal. Dan begint het schilderen van het portret; de worsteling en de kunst om datgene te laten zien wat mij heeft geraakt in deze vrouw. Straks bij het exposeren, zie je dus eerst de vrouw en lees je daarnaast haar verhaal. Het worden intense schilderijen waarmee ik mensen wil inspireren om echt te kijken, te zien voorbij het beeld dat zij misschien hebben en het oordeel daarin. We zijn als mens geneigd om iemand direct in een hokje te plaatsen. Maar kijk eens anders. Kijk… Wie is deze vrouw werkelijk? Wat zie je in haar ogen?’


Het schilderen van ‘De veroordeling voorbij’ is voor Caroline een intense klus: ‘Het raakt mij. Ik ben een gevoelig mens en ik vind de emoties die komen kijken bij het aanhoren van de heftige levensverhalen en het schilderen van deze vrouwen behoorlijk intens. Wat hebben ze veel meegemaakt. Wat een onrecht. Maar het is tegelijkertijd ook zo prachtig om te mogen en kunnen doen. Ik heb heel veel respect voor deze vrouwen en het werk dat Scharlaken Koord doet.’


Het idee is om met tien schilderijen te gaan exposeren door heel Nederland. Het schilderen is nog in volle gang en we moeten uiteraard rekening houden met de coronamaatregelen. Houd daarom deze website en social media en die van Caroline (@atelierdeoudesmederij) in de gaten voor meer informatie!


Als je dit bijzondere schilderproject wilt steunen, kun je een bedrag overmaken op de rekening van Scharlaken Koord - IBAN NL97INGB0004748267 - o.v.v. ‘schilderproject'.


Tekst op THDV Nieuws - THDV - Wie zie jij?

https://www.thdv.nl/actueel/nieuws/337/de-veroordeling-voorbij

30 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page